Koncept „zero waste“ (bez odpadu) je momentálne veľmi vychytený. Tento, ako aj rôzne iné ekologické princípy sa stávajú dennou rutinou pre mnoho ľudí a prispievajú tak k zlepšeniu podmienok, v ktorých žijeme. Fungovať však 100 % zero waste je neskutočne náročné, čo mnoho ľudí odrádza od akejkoľvek aktivity. Začať sa však dá aj postupne. A to je presne cesta, ktorú razia U Dobrožrúta. Ich filozofiou nie je obrátiť človeka na ekologický extrém, ale ukázať mu, že aj malými krokmi sa dá spraviť veľká zmena. U Dobrožrúta nájdete na Radlinského 27 v Bratislave a o jeho vzniku nám porozprávala Dada Zvalová.
Text Zuzana / Foto Nora & Jakub
Ako vzniklo U Dobrožrúta?
Začali sme s Dobropriestorom na Zámockej, ktorý bol ale prioritne výrobňou. Mali sme tam síce aj „obývačku“ na workshopy, ktoré sa zaoberajú ekológiou, alternatívnym stravovaním alebo vnímavým rodičovstvom. Išli sme však do toho (ako vždy) tak trochu „snílkovsky“. Nemali sme dostatok financií, aby sme mohli šíriť osvetu len tak, preto sme sa začali najskôr venovať pečeniu. Začali sme so zopár kusmi, no neskôr sa to rozbehlo a bolo nutné sa posunúť. Dokonca sme museli ukrojiť aj z obývačky, ktorú máme v Dobropriestore. Tým, že je Dobropriestor na Zámockej, prichádzali stále nové problémy, ktoré sme museli riešiť. Naši zákazníci mali problém zaparkovať, človek tam nemohol hocikedy prísť, chceli sme to proste zjednodušiť. Výrobňu tam však máme aj naďalej, aj napriek tomu, že sme nedávno otvorili tento priestor. Na Zámockej fungujeme už dva roky a nový priestor U Dobrožrúta slúži predsa len inému účelu. Tu majú ľudia všetko na jednom mieste a aj poloha je oveľa lepšia.
Kedy ste teda prišli do tohto priestoru?
Zmluvu sme podpísali v marci a otvorili sme v máji. Všetko sme si tu robili sami. Tak ako výrobňu, chceli sme aj tento priestor viesť v zero waste koncepte. Všetko, čo sa v našej predajni nachádza, je z druhej ruky, vyrobené z vecí, ktoré sme mali doma, alebo sme ich niekde našli. Vitrínu sme napríklad dostali do daru od jedného košického podniku, ktorému sa páčilo, že robíme osvetu práve ekologickému životnému štýlu. Ak sme už boli nútení niečo kupovať, boli to veci jednoducho recyklovateľné alebo kompostovateľné – ako napríklad naše obaly na koláče.
Pre mnoho ľudí je koncept zero waste jednoducho príliš komplikovaný a náročný, preto sa mu vôbec nevenujú. Máte nejaké tipy, ako s tým začať?
My sme hneď od začiatku vedeli, že nechceme ísť cestou, ako išiel napríklad pražský obchod Bezobalu (ktorý je tiež úžasný), lebo sme mali pocit, že bežný človek ostane z toho skôr v šoku. Chceli by sme ľudí edukovať prirodzeným spôsobom a ukázať im, keď sem prídu, že je nutné skôr vyzdvihovať pozitívne veci, a nie hľadať chyby. Je super, keď si len donesú svoju tašku, prídu so svojím obalom alebo si kúpia kozmetiku, ktorá má vratný obal. To sú malé veci, ktoré prispejú k lepšiemu celku. Zero waste je pre veľa ľudí strašiakom – najmä preto, že stále hľadajú extrémy. Treba sa na to dívať tak: Čo viem aktuálne vo svojej situácii a spoločenskom postavení urobiť? Bežný človek vie napríklad eliminovať množstvo nákupných tašiek alebo vreciek. Stačí, keď si v Bille nekúpim ovocie a zeleninu, ktoré sú balené.
Ale aj tak si ich predsa musíš dať do sáčku, keď si ich chceš odvážiť.
Nemusíš! Ja si to odvážim, nalepím nálepku na jabĺčko a tak to odovzdám pri pokladni. Je to znovu malá vec, ktorá môže pomôcť.
Ľudia si pod pojmom „zero waste“ predstavia nulu, žiaden odpad. Ten názov je dosť striktný. Môže sa zdať, že to musí byť buď – alebo.
Áno, je to tak, ale podľa mňa je lepšie urobiť aspoň niečo a postupne, ako nič. Práve k tomu sa snažíme ľudí postrkovať – aj v našej predajni.
Predajňu už máte otvorenú nejaký ten mesiac. Ako teda na ňu ľudia reagujú?
Som veľmi milo prekvapená, ako ľudia pozitívne reagujú. Napríklad naša iniciatíva, aby nám ľudia priniesli papierové tašky, ktoré sme my následne zrecyklovali, sa stretla s veľkým úspechom. Dnes nám tašky v predajni ale väčšinou stoja – ľudia si totiž nosia svoje vlastné, a to je super!
Ako ste sa dostali k tomuto životnému štýlu?
Išlo to vždy jedno s druhým. Mám celiakiu už jedenásť rokov, potom sa nám narodila dcéra, neskôr som pričuchla k vegánstvu a cez to všetko sa človek dostane k recyklovaniu a podobne. To bolo pre mňa „dobrožrútstvo“ – alternatíva v stravovaní. Postupne sme sa začali venovať recyklovaniu a zamýšľať sa nad tým, že vytvárame príliš veľa odpadu. Napríklad na výrobni máme kompostér, vďaka ktorému sa množstvo nášho odpadu výrazne znížilo. Predtým sme vysypávali komunál aj dvakrát denne, teraz je to možno raz za týždeň. Z kompostu, ktorý máme, vzniká humus, a ten používame u nás v záhradke, alebo ho posunieme ďalej a ľudia ho využívajú. Vďaka tomu to, čo by inak ostalo v smetiach, je naďalej využívané.
Čo zaujímavé chystáte U Dobrožrúta v najbližšom čase?
Nuž okrem nových koláčikov, aj slaných, chystáme napríklad rôzne sobotné pop-upy v predajni, dva veľmi pekné edukatívne projekty (o ktorých zatiaľ viac nepoviem) a tiež nové veľmi milé spolupráce.
***